Sibiu
Header

Celor interesaţi, vă propunem să lecturaţi următoarele articole. Revenim cu detalii şi completări

http://www.crj.ro/*articleID_1496-articles

 

http://www.crj.ro/Centrul-de-Resurse-Juridice-pentru-Valentin-Campeanu-vs-Romania/

Persoanele cu dizabilităţi reprezintă, pentru societatea românească, o provocare ce pare a fi imposibil de gestionat moral şi instituţional. Eforturile Centrului de Resurse Juridice (CRJ) evidenţiază încă o dată nivelul redus de înţelegere şi responsabilitate cu privire la prioritizarea acţiunilor şi investiţiilor publice menite să crească nivelul de reabsorbţie socială a persoanelor cu dizabilităţi. Publicăm mai jos comunicatul de presă al Centrului de Resurse Juridice. Mai multe detalii despre CRJ la adresele: https://www.facebook.com/crjro şi http://crj.ro/

“Presa internaţională: românii cu dizabilităţi trataţi inuman pe bani publici  

București, 16 aprilie 2014

Centrul de Resurse Juridice anunță că situația persoanelor cu dizabilități închise în instituțiile din România se află în atenția presei internaționale.

Al Jazeera English va lansa, în această noapte, la 12.30, ora României, o investigație despre abuzurile șocante și neglijarea a mii de persoane cu dizabilități în instituțiile de asistență socială și medicală din țara noastră.

Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia la rândul său asupra abuzurilor ce au loc în centrele pentru persoane cu dizabilități, instituții care au beneficiat în ultimii patru ani de finanțări de peste 23 de milioane de euro din bani europeni.

Suma a fost investită în renovări ale clădirilor și nicidecum în recuperarea și integrarea în comunitate a oamenilor închiși în aceste instituții, așa cum România s-a angajat în 2010, când a ratificat Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.

În 2007, una dintre condiţiile UE impuse în cadrul procesului de aderare a fost ca instituţiile de acest tip să fie închise, iar persoanelor cu dizabilităţi să le fie asigurat dreptul de a trăi în comunitate. În ciuda acestei condiţionări și a investițiilor consistente de care a beneficiat țara noastră în ultimii ani, instituţii statului român continuă să nu găsească soluţii pentru prevenirea tratamentelor degradante şi trecerea la viaţa în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate.

CRJ constată cu regret că în ultimii aproape 10 ani tratamentul inuman aplicat persoanelor cu dizabilități continuă, după cum relevă și rapoartele realizate de experții noștri, realizate în urma a peste 30 de vizite inopinate în centre de tip rezidențial pentru copii şi tineri, în perioada octombrie 2013 – martie 2014. Rapoartele vizitelor de monitorizare pot fi consultate AICI.

Centrul de Resurse Juridice reiterează nevoia intrării în legalitate a Mecanismului independent de prevenire a tratamentelor inumane în instituţiile rezidenţiale şi asigurarea fondurilor necesare pentru  case / locuinţe sociale şi servicii specializate deschise persoanelor cu dizabilități în comunitate.

Persoană de contact:

GEORGIANA PASCU – Manager de Program CRJ

E-mail: gpascu@crj.ro

Mob: +40729 88 11 59

Tel: +4021 212 06 90″

“Tulburarea psihică: prea multe denumiri pentru acelaşi fenomen”.

(accesaţi Categorii: Maladia psihică)

De foarte multe ori am fost solicitaţi să explicăm diferenţele ce există între anumite expresii şi noţiuni specifice ariei sănătăţii mentale (ex: prin ce anume diferă boala psihică de maladia psihică? Ce diferenţă există între tulburarea psihică şi boala psihiatrică? şi multe altele).

Am publicat acest articol cu dorinţa de a aduce o lămurire în legătură cu multitudinea de expresii şi denumiri care crează confuzie şi o nedorită dificultate în înţelegerea noţiunii de tulburare psihică. Atunci când ne confruntăm cu o tulburare psihică (ce ne afectează pe noi sau îi afectează pe cei dragi nouă), este foarte important să gândim şi să acţionăm cu claritate, calm şi eficienţă . Confuzia şi neclaritatea create de abundenţa şi diversitatea de formulări, termeni şi expresii reprezintă piedici în construirea unei viziuni şi atitudini care să ne ajute să ne menţinem o linişte eficientă şi care să ne permită să decidem cele mai bune acţiuni necesare. Tulburarea psihică reprezintă o provocare existenţială majoră prin sine. A adăuga suplimentar confuzie este contraproductiv şi, dincolo de intensificarea sentimentelor de disperare şi frică, poate să conducă la decizii şi acţiuni ineficiente ori contraindicate, poate să producă amânări riscante ale intervenţiei (oricare ar fi aceasta, psihoterapeutică şi/sau psihiatrică).

Acest articol se înscrie într-un demers sistematic pe care îl facem cu scopul de a comunica informaţii clare cu privire la maladia psihică şi sănătatea mentală. Considerăm că profesioniştii în domeniul sănătăţii mentale, indiferent de aria sau forma în care îşi desfăşoară activitatea, trebuie să contribuie sistematic şi activ la informarea clară şi corectă a publicului cu privire la cât mai multe aspecte referitoare la sănătatea mentală şi maladia psihică.

Maladie psihică, boală psihică, tulburare psihică, afecţiune psihică, tulburări afective,  perturbare psihică, boală mentală, handicap psihic, dizabilitate mentală, dizabilitate intelectuală, handicap neuropsihic, tulburare emoţională, tulburare mentală, disfuncţie psihologică…

Există multă confuzie terminologică. Motivele sunt diverse: evoluţia naturală a psihologiei şi psihiatriei, diversitatea de şcoli şi curente psihologice şi psihiatrice, traduceri din alte limbi, traduceri ale traducerilor, mentalităţi şi obişnuinţe lingvistice. De asemenea, trebuie să înţelegem şi să acceptăm că, la nivelul actual de evoluţie şi dezvoltare culturală, ştiinţifică şi tehnologică a umanităţii, tulburările psihice reprezintă încă un capitol incomplet elucidat al medicinei, culturii, psihologiei, sociologiei, antropologiei, religiei sau geneticii. Toate aceste discipline au contribuit masiv la încercarea de a limpezi şi explica domeniul vast al „funcţionării” sufleteşti şi mentale însă astăzi nu există încă o viziune unitară şi coerentă cu privire la sănătatea mentală şi maladia psihică. Absenţa unei înţelegeri complete şi corecte produce un plus de confuzie.

Dar ce facem când, într-o bună zi, simţim, conştientizăm sau ni se comunică faptul că avem o tulburare psihică? Ce ne facem dacă aflăm despre cineva apropiat sau drag că are o tulburare psihică? Începem să întrebăm în stânga şi în dreapta, căutăm informaţii online, citim articole, ascultăm opinii. Şi, dincolo de suferinţa produsă de maladia psihică (suferinţă directă, dacă noi suntem cei afectaţi sau indirectă, dacă este afectată o persoană apropiată sau dragă nouă), simţim că ne pierdem în jungla conceptuală. Expresiile, noţiunile, viziunile, teoriile, diagnosticele ne copleşesc şi ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de înţelegerea limpede a problemei: tulburarea psihică.

Acest hăţiş de concepte şi noţiuni nu trebuie să ne intimideze. Astfel: maladie psihică, boală psihică, tulburare psihică, afecţiune psihică, tulburări afective, perturbare psihică, boală mentală, handicap psihic, dizabilitate mentală, tulburare emoţională, tulburare mentală, disfuncţie psihologică se referă toate la acelaşi fenomen: o perturbare la nivelul „funcţionării” emoţionale sau mentale. Expresia acceptată astăzi în România ca fiind suma tuturor celorlaltor formulări este, conform LEGII nr. 487 din 11 iulie 2002 (*republicată*) a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, tulburarea psihică. Nu înseamnă că celelalte expresii sunt eronate ci este doar o chestiune convenţională.

În sensul cel mai larg, o tulburare psihică indică (descrie) o perturbare în “funcţionarea” noastră mentală şi/sau emoţională. Putem vorbi şi despre perturbări comportamentale însă, pentru a nu complica acum lucrurile, este suficient să ne rezumăm la “funcţionarea” mentală şi/sau emoţională.

“Funcţionarea” mentală se referă la facultăţile noastre cognitive, de cogniţie (adică de cunoaştere; toate procesele care ne permit să cunoaştem lumea , pe noi înşine şi tot ce se întâmplă în jurul nostru: gândire şi judecată, percepţie şi reprezentare, conştientizare, memorie).

“Funcţionarea” emoţională se referă la tot ceea ce simţim, sufleteşte vorbind. Tot ceea ce ni se întâmplă are un impact emoţional asupra noastră. Putem să ne imaginăm că sufletul este o orchestră şi fiecare situaţie sau eveniment din viaţa noastră reprezintă un alt dirijor şi o altă piesă muzicală. Şi, exact aşa cum fiecare piesă muzicală pe care o ascultăm stârneşte în noi sentimente şi emoţii diferite, tot aşa, fiecare eveniment din viaţa noastră stârneşte sentimente şi emoţii diferite. Frica, furia, bucuria, tristeţea, dezgustul sunt toate emoţii (şi mai sunt câteva, nu foarte multe). Fericirea, iubirea, ura, nostalgia sunt sentimente.

Despre felurile în care mintea şi emoţiile noastre pot să nu mai “funcţioneze” corect (adică despre tipurile şi clasificarea tulburărilor psihice), despre cum să identificăm din timp anumite semne (adică despre identificarea precoce a simptomelor) şi despre acţiunile şi decilziile cele mai corecte pe care le putem lua, vom vorbi şi vom scrie în etape şi articole următoare.

Aşadar, tulburarea psihică se referă la o tulburare în “funcţionarea” minţii şi/sau a emoţiilor noastre. Altfel spus, mintea şi emoţiile noastre nu mai “funcţionează” eficient, nu ne mai ajută să ne adaptăm corect la realitate, să progresăm şi să trăim într-un echilibru cu noi şi ceilalţi, cu lumea şi în lume.

La celălalt pol se află sănătatea mentală (sau mintală; noi optăm, din motive de estetică lingvistică, pentru termenul “mental” în detrimentul celui de “mintal”). Da, încă o confuzie: sănătate mentală versus tulburare psihică… De ce nu sănătate psihică/tulburare psihică sau sănătate mentală/tulburare mentală? Pare mai logic. Ei bine, nu este clar de ce. Dar cel mai important este să subliniem încă o dată că este vorba doar despre o chestiune convenţională. Pentru cei ce ne confruntăm cu realitatea tulburărilor psihice, este mult mai important să înţelegem semnificaţiile şi sensurile din spatele cuvintelor şi expresiilor convenţionale utilizate decât să analizăm acurateţea acestor expresii. (În ceea ce ne priveşte, milităm pentru o consolidare terminologică şi un limbaj unitar dar acestea sunt rezultate ale unui proces dificil, complex şi de durată).

Ei bine, sănătatea mentală sau starea de sănătate mentală descrie acea stare în care funcţionăm bine şi adaptat la realitate. Este starea care ne permite să trăim firesc, să progresăm şi să fim mulţumiţi reuşind, în acelaşi timp, să îi acceptăm, respectăm şi ajutăm şi pe cei din jurul nostru. Altfel spus, să trăim cu mulţumire şi în echilibru cu ceilalţi şi cu lumea.

Notă: am utilizat ghilimele atunci când am făcut referire la funcţionarea mentală sau emoţională. Pentru că termenul “funcţionare” sugerează o anumită mecanicitate care este mai dificil de asociat cu fenomenele viului şi cu atât mai dificil de asociat cu viaţa umană. Este doar o nuanţă.

 

psih. Marius Mugurel FRĂŢILĂ

Înainte de Crăciun

December 20th, 2013 | Posted by Tonal in Noutăţi - (0 Comments)
_MUG1294_1

Da, într-adevăr, se apropie Crăciunul. Vă dorim bucurie şi multă tihnă.  Pentru bilanţul anului 2013, încă mai este timp aşadar, în zilele ce urmează, luaţi-vă timp pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi. Noi mai organizăm un ultim eveniment drag anul acesta: Zilele Clopoţeilor. Şi facem asta pentru că, anul acesta, am creat sute de clopoţei. Toţi foarte frumoşi, toţi foarte sonori. Iar cea mai mare bucurie a noastră este să ştim că au ajuns la dumneavoastră şi vă înseninează casa şi sufletul. Iar, dacă sunteţi trişti, sunaţi din clopoţel. Sunetul cristalin şi viu vă va ajuta să vă întoarceţi la gânduri mai bune. Nu este o metaforă ci o realitate. Încercaţi.

În cazul în care sunteţi în trecere prin Sibiu, ne-am bucura să ne întâlnim în zilele de 21 şi 22 decembrie. Pentru detalii privind locaţia şi programul, accesaţi link-ul următor al paginii noastre de facebook. https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Tonal/115154035247541 Pentru toţi cei care nu au încă un clopoţel TONAL, vă oferim această fotografie.

 

Sărbători frumoase şi Crăciun fericit!

Cu drag,

Noi toţi, TONAL

 

 

visible art from invisible people

 

NESsT Romania organizeaza Ziua Intreprinderilor Sociale editia a II-a, 2013. Efortul NESsT in promovarea si dezvoltarea economiei sociale si a intreprinderilor sociale marcheaza continuu si sistematic transformarea perceptiilor asupra conceptului de economie sociala.

“Ziua Întreprinderilor Sociale este un eveniment anual organizat de NESsT. Aflat la ediția a doua în România, evenimentul va avea loc joi, 12 decembrie 2013, la Hotel Novotel (Calea Victoriei 37B, Bucureşti). Ziua Întreprinderilor Sociale va reuni reprezentanţi ai întreprinderilor sociale şi ai organizaţiilor non-guvernamentale, oameni de afaceri şi decidenţi în domeniul politicilor publice, cu scopul de a încuraja schimbul de informație dintre aceștia ​și de a crea un mediu favorabil dezvolării întreprinderilor sociale.”

http://www.nesst.org/romania/ziua-intreprinderilor-sociale-2013/

Revenire si lucrari de intretinere

October 24th, 2013 | Posted by Tonal in Noutăţi - (0 Comments)

Lunga perioada de pauza s-a incheiat. Vom deveni treptat mai activi si, dupa cateva postari in urmatoarele saptamani, speram ca sfarsitul de an sa ne prinda cu un site complet reconfigurat (atat ca forma cat si ca fond). Intre timp ne puteti intalni pe Facebook unde  va asteptam cu drag comentariile! (in partea dreapta a paginii aveti butonul de legatura directa spre pagina Facebook).

NESsT Romania a lansat a treia competitie a intreprinderilor sociale! Felicitari!!!

TONAL recomanda tuturor organizatiilor si persoanelor interesate sa acceseze cu incredere si determinare link-ul de mai jos:

http://www.nesst.org/?portfolio=romania-social-enterprise-competition

Asociatia TONAL a participat la competitia intreprinderilor sociale 2009-2010 organizata de NESsT Romania si, prin castigarea competitiei, a devenit membra a portofoliului NESsT. Perioada de planificare a intreprinderii sociale (care s-a desfasurat pe parcursul anului 2010) a reprezentat pentru TONAL un proces complex de evaluare organizationala si reconsiderare strategica a obiectivelor, resurselor si procedurilor noastre iar suportul uman si profesional, acordat de NESsT pe toata durata acestui proces, a contribuit decisiv la maturizarea organizatiei noastre.

Sprijinul NESsT Romania este sistematic, structurat si complet iar viziunea, instrumentele si reteaua de profesionsti pe care le pune la dispozitie contribuie determinant la activarea si fructificarea potentialului latent al unei organizatii, cu scopul bine definit de a implementa cu succes o intreprindere sociala.

Pentru noi, colaborarea cu NESsT Romania reprezinta o experienta umana si profesionala exceptionala (si nu exista nici o exagerare in aceasta afirmatie).

Dorim tuturor candidatilor succes si va asiguram ca intalnirea cu NESsT Romania va aduce multa energie pozitiva, claritate si sprijin in proiectele organizatiei dumneavoastra!

Este necesar să ştim.

October 8th, 2011 | Posted by Tonal in Maladia psihica - (0 Comments)

Dacă suntem afectaţi de o maladie psihică, dacă un membru al familiei noastre sau un coleg ori un prieten este afectat de o maladie psihică, putem să acţionăm eficient dacă suntem informaţi. Dacă suntem corect informaţi. În scurt timp, vom introduce o rubrică specială cu informaţii importante şi necesare despre maladia psihică: factori favorizanţi sau declanşatori, manifestări, semne şi simptome, complicaţii, tratamente chimice si tratamente non-chimice (terapii complementare), servicii şi programe, atitudini si mentalităţi.

De asemenea, este foarte important să conştientizăm procentul ridicat al incidenţei maladiilor psihice la nivel global şi să dezvoltăm un stil de viaţă preventiv care să diminueze riscul declanşării unei maladii psihice. În acest sens, vom pune la dispoziţia publicului informaţii şi sugestii valoroase, bazate deopotrivă pe cele mai noi rezultate ale cercetărilor ştiinţifice cât mai ales pe experienţa cumulată a profesioniştilor în domeniul sănătăţii mentale care activează în TONAL sau colaborează cu TONAL.

Alerta contact!

October 8th, 2011 | Posted by Tonal in Noutăţi - (0 Comments)

Ne bucuram sa primim mesajele voastre. Din cauza unor probleme tehnice pagina de contact nu functioneaza corespunzator. De aceea, va rugam sa ne contactati la una dintre adresele de e-mail de mai jos. Daca ati trimis mesaje prin intermediul formularului de contact, va rugam sa faceti un mic efort pentru a retrimite mesajele la adresele de e-mail de mai jos. De asemenea, daca ati folosit optiunea de abonare la newsletter, va rugam sa ne informati si prin intermediul adreselor de e-mail. Multumim.

TONAL

 

Adrese e-mail:

office@tonal.ro

asociatiatonal@yahoo.com