Sibiu
Header

Restaurarea clădirilor este mai importantă decât restaurarea destinelor

April 16th, 2014 | Posted by Tonal in Noutăţi

Persoanele cu dizabilităţi reprezintă, pentru societatea românească, o provocare ce pare a fi imposibil de gestionat moral şi instituţional. Eforturile Centrului de Resurse Juridice (CRJ) evidenţiază încă o dată nivelul redus de înţelegere şi responsabilitate cu privire la prioritizarea acţiunilor şi investiţiilor publice menite să crească nivelul de reabsorbţie socială a persoanelor cu dizabilităţi. Publicăm mai jos comunicatul de presă al Centrului de Resurse Juridice. Mai multe detalii despre CRJ la adresele: https://www.facebook.com/crjro şi http://crj.ro/

“Presa internaţională: românii cu dizabilităţi trataţi inuman pe bani publici  

București, 16 aprilie 2014

Centrul de Resurse Juridice anunță că situația persoanelor cu dizabilități închise în instituțiile din România se află în atenția presei internaționale.

Al Jazeera English va lansa, în această noapte, la 12.30, ora României, o investigație despre abuzurile șocante și neglijarea a mii de persoane cu dizabilități în instituțiile de asistență socială și medicală din țara noastră.

Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia la rândul său asupra abuzurilor ce au loc în centrele pentru persoane cu dizabilități, instituții care au beneficiat în ultimii patru ani de finanțări de peste 23 de milioane de euro din bani europeni.

Suma a fost investită în renovări ale clădirilor și nicidecum în recuperarea și integrarea în comunitate a oamenilor închiși în aceste instituții, așa cum România s-a angajat în 2010, când a ratificat Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.

În 2007, una dintre condiţiile UE impuse în cadrul procesului de aderare a fost ca instituţiile de acest tip să fie închise, iar persoanelor cu dizabilităţi să le fie asigurat dreptul de a trăi în comunitate. În ciuda acestei condiţionări și a investițiilor consistente de care a beneficiat țara noastră în ultimii ani, instituţii statului român continuă să nu găsească soluţii pentru prevenirea tratamentelor degradante şi trecerea la viaţa în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate.

CRJ constată cu regret că în ultimii aproape 10 ani tratamentul inuman aplicat persoanelor cu dizabilități continuă, după cum relevă și rapoartele realizate de experții noștri, realizate în urma a peste 30 de vizite inopinate în centre de tip rezidențial pentru copii şi tineri, în perioada octombrie 2013 – martie 2014. Rapoartele vizitelor de monitorizare pot fi consultate AICI.

Centrul de Resurse Juridice reiterează nevoia intrării în legalitate a Mecanismului independent de prevenire a tratamentelor inumane în instituţiile rezidenţiale şi asigurarea fondurilor necesare pentru  case / locuinţe sociale şi servicii specializate deschise persoanelor cu dizabilități în comunitate.

Persoană de contact:

GEORGIANA PASCU – Manager de Program CRJ

E-mail: gpascu@crj.ro

Mob: +40729 88 11 59

Tel: +4021 212 06 90″

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>